Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor bij Franse Bulldogs?

Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor bij Franse Bulldogs?

Geplaatst op

Franse Bulldogs zijn fantastische honden. Ze zijn over het algemeen erg nieuwsgierig, slim, vrolijk en grappig. Daarnaast is het een vrij aanwezige hond in het gezin. Een goede en consequente opvoeding is erg belangrijk bij dit ras. Een Franse Bulldog behoort tot de kortschedelige of brachycephale rassen. 

Het uiterlijk van een bulldog

Een Franse Bulldog is een hond met een vrij compacte bouw, met een brede rug en borst en stevige spieren. De schedel is vrij vierkant en de hond heeft grote ogen, een omhoog staande neus en vaak een onderbeet. 

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Bij Franse Bulldogs komen een aantal gezondheidsproblemen regelmatig voor, door erfelijke aandoeningen en/of door de bouw van de hond. 

  1. Luchtwegproblemen

Door de platte snuit en het stompe schedeltje heeft de Franse Bulldog vaak nauwe neusgaten, een zacht gehemelte en een vernauwde luchtpijp, wat luchtwegproblemen veroorzaakt. Niet alleen Franse Bulldogs, maar veel kortsnuitige rassen krijgen helaas vaak het BOS syndroom ( Branchyceohalic Obstructive Syndrome). Honden met het BOS syndroom hebben veel moeite met ademhalen, snurken, hoesten, braken en zijn vaak benauwd. 

  1. Problemen met de knieschijven 

Wanneer de knieschijf tijdens het bewegen niet in de gleuf van het dijbeen komt, maar helemaal of deels daarbuiten spreken we van patellaluxatie. Patellaluxatie kent 4 ‘ernst’ zones. Waarbij 4 het meest ernstig is. Met een operatie bij de dierenkliniek Utrecht kan in de meeste gevallen de patellaluxatie hersteld worden. 

  1. Oogproblemen

Een Franse Bulldog heeft vaak grote en ietswat uitpuilende ogen. De ogen zijn hierdoor erg gevoelig voor stof. Er zijn een aantal oogaandoeningen die je Franse Bulldog kunt krijgen, namelijk:

  • Entropion (naar binnen krullende oogleden)

Deze aandoening is niet meteen erg gevaarlijk, maar kan toch voor wat problemen veroorzaken. De hond zal met Entropion vaker met de ogen knipperen. Daarnaast worden de ogen vaak rood en gezwollen. Wanneer de hond vaak in het oog krabt kan deze zelfs gaan ontsteken. De stand van de oogleden kunnen we corrigeren door middel van een operatie. 

  • Cherry eye (een opgezwollen derde ooglid)

Een Cherry eye kenmerkt zich door een oog met een grote roze bult. De oorzaak is vaak een ontstoken traanklier op het ‘derde ooglid.’ Soms trekt deze aandoening vanzelf weg en andere keren moet de roze bult chirurgisch worden verwijderd. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden