Wat moeten paarden eten om gezond te blijven

Wat moeten paarden eten om gezond te blijven

Geplaatst op

Paarden hebben zeer specifieke voedingsbehoeften omdat ze herbivoren zijn en een uniek spijsverteringskanaal hebben dat heel anders is dan dat van ons. Hun lange spijsverteringssysteem vereist een vezelrijk dieet dat in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd over een lange periode. In plaats van een paar grote maaltijden zoals we zouden moeten eten, eten paarden heel veel kleine maaltijden. Paarden brengen het grootste deel van hun tijd door met eten!

Weidegras en zachte planten

Het natuurlijke dieet van het paard is weidegras en zachte planten. Een goede weide bevat het grootste deel van de voeding die een paard nodig heeft om gezond te zijn. Het bevat ook siliciumdioxide, wat belangrijk is voor de gezondheid van het gebit. Primitieve paarden kunnen op schaarse rantsoenen leven en moeten vaak genoegen nemen met minder dan ideale weide- en leefomstandigheden. Dit is waarschijnlijk de reden waarom problemen zoals obesitas, het paardenstofwisselingssyndroom en hoefbevangenheid bij wilde paarden zeldzaam zijn, maar wel vaak voorkomen bij onze gedomesticeerde paarden. Weidegras is niet per se het probleem, het type paarden dat we hebben ontwikkeld en het gebrek aan beweging wel.

Hooi

Velen van ons hebben niet de luxe om onze paarden het hele jaar door in de wei te laten grazen. Als er geen gras beschikbaar is, is hooi de op één na beste keuze. Het vinden van goed paardenhooi kan lastig zijn. Het helpt om hooi te laten testen, zodat eventuele tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen worden gecompenseerd met supplementen. Voor sommige paarden kan rijk hooi een probleem zijn, net zoals rijk weidegras. Gemakkelijke houders moeten mogelijk worden beperkt van 24/7 toegang tot een balenvoederbak.

Granen

Haver is een traditioneel graan dat aan paarden wordt gevoerd. Paarden kunnen echter ook kleine hoeveelheden andere granen, zoals maïs, krijgen. Sommige granen, zoals tarwe, zijn niet goed voor paarden. Het zaadhoofd van grassen zou het dichtst bij het eten van granen in de natuurlijke omgeving van een wild paard komen.  Graan dat wordt verbouwd, geoogst en verwerkt zoals wij dat nu doen, is geen natuurlijk voedsel voor paarden. Het is gemakkelijk om te veel graan aan paarden te voeren. Graan heeft ook geen kauwtijd nodig of bevat het kwartsgras en dit kan bijdragen aan zaken als zweren en tandproblemen. Een paard dat te veel graan eet, kan koliek krijgen of storten.

Geconcentreerd krachtvoer mix

Concentraten zijn meestal een mengsel van zaken als granen, lijnzaad, bietenpulp, melasse voor energie en smaak, zemelen, vitaminen en mineralen, en andere ingrediënten. Commerciële mixen kunnen een aantal ingrediënten bevatten of sommige voederfabrieken mengen concentraten volgens specificaties (alleen praktisch als je een groot aantal paarden te voeden heeft).Krachtvoer voor paarden, met bijvoorbeeld graan, helpen eventuele tekorten in de voeding op te vangen en zorgen voor een snelle bron van energie. Merries van veulens, zogende merries, prestatie- of werkpaarden hebben vaak baat bij krachtvoer naast gras of hooi.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden